Sommerferie i elbil? Her er tipsene for bedre rekkevidde

Skal du på roadtrip med elbilen i sommer? Da kan det hende du er en av mange som kjenner litt på rekkeviddeangsten. Vi har imidlertid noen tips som kan gi deg flere kilometer mellom hvert ladestopp.

Trollstigen

Skal du på norgesferie med elbil i sommer? Her er noen triks for å forlenge rekkevidden, slik at du kan kjøre trollstigen uten rekkeviddeangst.

Første gang du kjører langtur med elbilen? 

Da har du mye å glede deg til, og heldigvis lite å bekymre deg over. De siste årene har antall ladestasjoner økt enormt, samtidig som rekkevidden på bilene har blitt mye bedre. Det er ikke lenger så store forskjeller mellom elektrisk og fossilt. 

Derimot har vi noen gode tips som er greit å tenke på, slik at bilferien din blir så behagelig som mulig - og du slipper å bruke unødvendig tid på lading. 

1. Lad bilen hjemme

Det er kanskje et litt opplagt tips, men det er greit å nevne allikevel. Sørg for at du reiser med fulladet elbil, slik at du unngår å måtte stoppe å lade etter en time på veien.

Har du ikke skaffet en hjemmelader enda? Da anbefaler vi deg at du gjør det. Det både forenkler hverdagen og er både effektivt og kostnadsbesparende. Les mer om dette her. 

Trolltunga

2. Planlegg reisen din i forkant

Planlegg hvilken rute du skal kjøre, og hvor langt det er mellom hvert opphold på reisen din. På den måten har du bedre oversikt over hvor du må lade på ruten.  

Kartlegg hvor det finnes hurtigladere, bruk apper som viser ladestasjoner langs ruten, og beregn flere ladestopp, slik at du enklere kan kjøre til neste stopp om køen er veldig lang. Bruk gjerne en reiseplanlegger om du skal kjøre i Norge, her har NAF en som er veldig hjelpsom.

3. Forvarm batteriet på kalde dager

Elbilbatterier blir påvirket av temperatur, og ved ekstra kjølige dager vil du kunne se at rekkevidden blir kortere. Selv om sommeren kan det bli kaldt nok til å påvirke batteriet. Spesielt kaldt kan det bli om du skal på bilferie lenger nord, der temperaturen om nettene kan krype langt ned på gradestokken. 

Om du forvarmer bilbatteriet før du bruker det, kan du forlenge rekkevidden. Du har kanskje en app som lar deg styre forvarming? Om du ikke har det anbefaler vi deg å laste ned det. Husk å forvarme bilen mens den står til lading, ellers tar du bare av rekkevidden.

4. Tenk på hvordan du kjører

Du kan spare overraskende mye kWh ved å tilpasse kjørestilen din. Elbilens rekkevidde er ofte målt i ideelle forhold, og reelle forhold. På veien har man nærmest aldri helt ideelle forhold. Man er borti både glatt føre, lave eller høye temperaturer, ekstremvær, svingete veier og ulik fartsgrense.

Unngå for rask akselerasjon og brems så jevnt du kan i løpet av kjøreturen din. Hold god avstand til bilen foran, slik at du kan slippe opp gassen istedenfor å bremse. Å slippe gasspedalen regenererer faktisk batteriet på mange elbiler. Riktig kjørestil reduserer energiforbruket betydelig, og du unngår å miste masse rekkevidde.  

en jente som sitter i bilen og drikker kaffe, med solnedgang over fjellene i bakgrunnen

5. Bruk Eco-modus og setevarmer

Om det er kaldt på turen anbefaler vi å bruke setevarmere i stedet for klimaanlegget. Setevarmere bruker mindre energi enn å varme opp hele kupeen med klimaanlegget. 

Mange elbiler har eco-modus, som optimaliserer energiutnyttelsen. Om du ikke kjører på motorveier eller i svært bratte bakker kan det lønne seg å bruke dette. Det reduserer energikostnader og energiforbruk, og du får mer ut av rekkevidden din. 

6. Unngå motorveier når du har mulighet

På ferie vil man gjerne unngå å bruke hele turen i bilen, og motorveien er derfor veldig praktisk om man skal fra A til B på kortest mulig tid. Derimot er det ikke bra for rekkevidden, da veldig høy hastighet faktisk tapper batteriet raskere. 

Om det er mye flott å se på veien er dette en perfekt anledning til å ta den alternative ruten til målet. Da blir selve bilturen koseligere, og du slipper å lade så ofte.

7. Lad når du kan, ikke når du må

Benytt deg av å lade når du kan, utnytt stopp som tissepauser eller lunsjpauser til å lade. Batteriet lader raskt opp til 80 prosent, men de siste 20 prosentene går veldig sakte. Det sparer batterilevetiden på bilen, samtidig som du får ekstra tid til andre ting.

Du sparer tid om du lader når du kan. Om du venter til det er absolutt nødvendig må du kanskje sitte i ladekø, og ikke minst stresse unødvendig på vei til neste ladestasjon. 

8. Tenk på luftmotstanden

Når du kjører i høy hastighet bør du holde vinduene lukket, for å få mindre luftmotstand på veien. Om du ikke skal bruke takboks, takstativ eller sykkelstativ, er dette også noe som skaper mer luftmotstand, og bør fjernes før turen. 

Ved å følge disse tipsene kan du maksimere rekkevidden på elbilen din og sikre en mer effektiv og komfortabel ferie. God sommer! 

Vi hjelper deg med montering av elbillader

Er du usikker på hvilken ladeløsning som er riktig for deg? Snakk med våre dyktige elektrikere, og få et uforpliktende tilbud.